måndag 11 november 2013

Chokladtårta med recept.

Igår fyllde våran bebis 1 år. Med andra ord är han inte längre någon bebis. Helt otroligt vad fort det går. Och så klart när någon fyller har man kalas. Och har man kalas har man tårta. Jag gjorde en super smarrig chokladtårta. Är du som jag chokladgalen måste du göra en egen. Här kommer receptet.
Sigges Chokladtårta med hallon.

Tårtbotten är gjord på principen lika delar ägg, socker och mjöl. Man utgår från springformens cm i diameter enligt följande:
18 cm - 2 ägg - 1 tsk bakpulver
20 cm - 3 ägg - 1 tsk bakpulver
24 cm - 4-5 ägg - 1,5 tsk bakpulver
26 cm - 5-6 ägg - 2 tsk bakpulver

Börja med att ta fram tre lika stora glas. I det första knäcker du äggen, i det andra häller du upp lika mycket socker, i det tredje häller du upp 2/3 delar med vetemjöl och 1/3 kakao (eller 1/3 potatismjöl om du vill ha en vanlig vit botten). I mjölglaset rör du ner bakpulvret.

Sätt på ugnen på 175 grader (160 grader varmluft). 
Vispa ägg och socker lääänge, det ska bli riktigt vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt tills allt har blandat sig.
Klä in formens väggar med bakplåtspapper så väggarna blir högre. Smöra och bröa. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 20 min för 2 ägg, 25-30 min för 3-4 ägg, 35-40 min för 5-6 ägg. Känn efter med en sticka, den ska inte vara kladdig. 
Låt svalna. Frys gärna botten innan du skär den. Det går så mycket lättare och bottnarna blir så mycket jämnare.

Fyllningen 1
Ganache. Värm 2 dl vispgrädde tills den nästan kokar. Rör ner 200g hackad mörkchoklad och 0,5 tsk matolja. Rör tills all choklad har smält. Låt svalna helt. Rör sedan ner nutella, ta så mycket du vågar, i mitt tycke kan du ta rätt så mycket.

Fyllning 2
Vispa 3 dl grädde och rör ner 250g tinade, lätt mosade hallon.

Nu ska du fylla tårtan. Börja med en botten, ta hälften av ganachen bred ut över hela botten ställ sedan in botten i kylen ca 20 min så att ganachen hinner stelna. Bred sedan på hälften av hallongrädden och ytterligare en botten. Gör sedan om proceduren, botten, ganach, kyl, hallongrädde, botten. 
Låt tårtan vila i kylen innan nu gör garneringen.

Garnering
Ganache. Värm 2 dl vispgrädde tills den nästan kokar. Rör ner 200g hackad mörkchoklad och 0,5 tsk matolja. Rör tills all choklad har smält. Låt svalna helt. Häll sedan all ganache över tårtan och se till att den blir täckt, du får nog hjälpa till och bre på sidorna. Garnera toppen om du önskar.

TIPS! Gör botten i god tid innan kalaset. Jag gjorde botten i fredags, när botten hade svalnat helt klädde jag in den i plastfolie och lät den vila i frysen över natten. I lördags tog jag fram den och skar med brödkniv när den fortfarande var fryst. Smidigt och snyggt! Sedan fyllde jag tårtan och plastade in den igen, satte på springformen så den inte skulle tappa formen och lät den vila i kylen över natten. I går fm tog jag fram den och hade på den sista ganachen och lät den vila i kylen till em när vi skulle äta den. Saftig, snygg och otroligt god! Så iväg och baka med er nu!

Receptet på botten hittade jag här
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...